Γεωπολιτική η οπτική των εστιών αστάθειας και απειλών


Κωδικός προϊόντος 978-618-5259-65-5 Κατηγορίες ,


Share
Περιγραφή

Η εικόνα του εξωφύλλου είναι μία παραλλαγή φωτογραφίας του βραβευμένου φωτογράφου Γ. Μπεχράκη η οποία δείχνει μία λέμβο μεταναστών στα τουρκικά παράλια κάτω από το είδωλο ενός ανατέλλοντος ηλίου, το οποίο θα μπορούσαμε να δούμε σαν μία από τις σφαίρες ενός υποθετικού γεωπολιτικού νευτώνειου εκκρεμούς.
Το εκκρεμές του Νεύτωνα είναι κατασκευή του ομώνυμου επιστήμονα, που έχει στόχο να κάνει κατανοητή την αρχή της διατήρησης της ορμής της ενέργειας. Όταν η πρώτη σφαίρα του εκκρεμούς χτυπά τις υπόλοιπες, μεταφέρει μία δύναμη μέσω των υπόλοιπων, ωθώντας την τελευταία από την άλλη πλευρά, να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή με τη σειρά της, κτυπά πίσω, επιστρέφοντας την ενέργεια στην αρχική σφαίρα, από την οποία ξεκίνησε.

Οι διάφορες κρίσεις στην διεθνή σκηνή φαίνονται σχεδόν πάντα ως αυτοφυείς. Στην πραγματικότητα οφείλουν την ενεργοποίησή τους σε κάποιον ισχυρό παράγοντα που μεταφέρει την ορμή κρούσης μέσω μιας σειράς ενδιάμεσα εμπλεκομένων. Οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος αφού προσβάλουν τον αποδέκτη και έναν αριθμό παικτών σε διάφορους βαθμούς, καταλήγουν αποδίδοντας τα οφέλη σε αυτόν που έθεσε αρχικά σε κίνηση την διαδικασία.

Η διερεύνηση μιας εστίας ανάφλεξης είναι ένα περίπλοκο γεγονός. Οφείλει να ακολουθήσει τον μίτο που διατρέχει τον δαιδαλώδη ιστό ορατών και αοράτων για να φτάσει στην πραγματική αιτία. Το βιβλίο έχει ένα διττό στόχο, μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων παραδειγμάτων εστιών αστάθειας να φέρει στην επιφάνεια την σχάρα της γεωπολιτικής λογικής, αποκωδικοποιώντας τους μηχανισμούς του γεωστρατηγικού σχεδιασμού στη διεθνή σκηνή. Να λειτουργήσει ως εργαλείο κατανόησης ενός πολύπλοκου κόσμου με απλό τρόπο, με σαφείς συνοπτικές επιμέρους αναλύσεις και διαφωτιστική χαρτογραφία αποτελώντας μία σύνθεση αναφοράς για τα της γεωπολιτικής.

Οι αλήθειες και τα ψέματα για τις εικόνες της συριακής κρίσης, η σημασία επίσκεψης ενός Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα, το προπέτασμα της ανθρωπιστικής κρίσης των Ροχίνγκυας στην Μιανμάρ, το μεγάλο παιγνίδι της μεταναστευτικής κρίσης, οι λόγοι αποσταθεροποίησης των διεθνών σταθερών την εποχή της πανδημίας, είναι τα θέματα μέσα από τα οποία επιχειρείται η ανάγνωση γεωπολιτικών τάσεων, στο βιβλίο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Επιπλέον πληροφορίες
Διαστάσεις 17 × 24 cm
ISBN

Συγγραφέας

Σελίδες

212