Συνοπτική ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ρωσσίας και Ουκρανίας


Κωδικός προϊόντος 978-618-5636-63-0 Κατηγορίες , , Ετικέτα


Share
Περιγραφή

Μία σύγχρονη κρίση με ρίζες από το παρελθόν

Η εξάντληση και της β’ εκδόσεως του παρόντος βιβλίου επέβαλε την νέα έκδοσή του, συμπληρωμένη με όλες τις τελευταίες εξελίξεις επί του στρατιωτικού αλλά και επί του διπλωματικού πεδίου. Ο πόλεμος δεν κατέστη δυνατόν να περιοριστεί και συνεχίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, τον Μάρτιο του 2022. Η Δύση προχώρησε στην επιβολή πρωτοφανών στην ιστορία οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, την ίδια ώρα που οι ρωσσικές Ένοπλες Δυνάμεις διεύρυναν το πεδίο των επιχειρήσεών τους σε ένα μεγάλο τμήμα της ουκρανικής επικράτειας. Επιπλέον, άρχισαν να πλήττουν όλο και συχνότερα πολιτικούς στόχους, με συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, ενώ μισθοφόροι απ’ όλο τον κόσμο έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα λάβουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι Έλληνες άρχισαν να διχάζονται σε οπαδούς της μίας ή της άλλης πλευράς, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις της ρωσσικής πρεσβείας των Αθηνών και της εκπροσώπου Τύπου του ρωσσικου Υπουργείου Εξωτερικών κας Μαρίας Ζαχάροβα. Το αιώνιο σαράκι της ελληνικής φυλής, που ευθύνεται ακόμη και για εθνικές καταστροφές, επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς έλειψαν οι νηφάλιες και οι αντικειμενικές φωνές. Αντιθέτως, πολλαπλασιάστηκαν όσοι κατέφευγαν σε ακρότητες είτε από άγνοια είτε θέλοντας να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς. Ο συγγραφέας απεφάσισε να ακολουθήσει τη δύσκολη οδό και να συνεχίσει την, κατά το δυνατόν αντικειμενική, παράθεση των γεγονότων (όπως μεταδίδονται από τα ΜΜΕ), μέρα με την ημέρα. Η προσδοκία του είναι να δώσει στον αναγνώστη μία πρώτη εικόνα των τεκταινομένων μίας κρίσεως, η έκταση της οποίας είναι αδύνατον να προβλεφθεί, ενώ ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ούτε για το πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα ούτε για το πότε αυτή θα τερματιστεί.

(Ιωαν. Σ. Παπαφλωράτος, Νομικός – Διεθνολόγος, καθηγητής στρατιωτικών σχολών, από τον πρόλογο του συγγραφέα στην τρίτη έκδοση)

Επιπλέον πληροφορίες
Διαστάσεις 17 × 24 cm
ISBN

Σελίδες

648

Συγγραφέας