Σύγχρονη Φυσική Φιλοσοφία της Θρησκείας


Κωδικός προϊόντος 978-618-5636-15-9 Κατηγορία


Share
Περιγραφή

Σαράντα χρόνια μελετών περιλαμβάνονται στις σελίδες που ακολουθούν. Πρόκειται για καρπούς μεταπτυχιακών σπουδών και ευρήματα μεταδιδακτορικών ερευνών σε Ελλάδα και Γερμανία.
Εγκαινιάσθηκαν στην Τυβίγγη (Tubingen) κατά την τετραετία 1978-1981, με υποτροφία της Γερμανικής Ακαδημαϊκής Υπηρεσίας Μορφωτικών Ανταλλαγών (DAAD).
Εντάθηκαν στην επταετία 1991-1997, με ερευνητική χορηγία του γερμανικού ακαδημαϊκού ιδρύματος Alexander von Humboldt – Stiftung και διδασκαλία ως επισκέπτης καθηγητής (Lehrbeauftragter) στην Ευαγγελική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρβούργου (Marburg an der Lahn).

Ολοκληρώθηκαν κατά την τελευταία εικοσαετία (1999-2019) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εμφανίσθηκαν με τη μορφή βιβλίων, άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, επιφυλλίδων σε αθηναϊκές εφημερίδες, ανακοινώσεων σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά συνέδρια, διεπιστημονικά συμπόσια ή διασχολικά σεμινάρια.

Βασικός αφετηριακός σταθμός των ερευνών υπήρξε η διδα-χτορική διατριβή «Διαλεκτική φυσική και εσχατολογική θεολογία – Ο σύγχρονος φιλοσοφικός διάλογος φυσικής και θεολογίας επί τη βάσει του επιστημονικού έργου του Βέρνερ Χάιζενμπεργκ» (Αθήνα 1985, 351 σελίδες), με επιβλέποντα καθηγητή τον αείμνηστο Νίκο Νησιώτη (1924-1986). Αρχικά κυκλοφορήθηκε σε περιορισμένη έκδοση με την δακτυλογραφημένη μορφή της και επίκειται (2022) η φωτοστατική ανατύπωσή της από τις Εκδόσεις “Λειμών”.

Επόμενος σταθμός ήταν το ανθολόγιο δοκιμίων «Ανατολική ηθική και δυτική τεχνική – Θέματα φυσικής φιλοσοφίας της θρησκείας» (Εκδόσεις Γρηγόρη 1992, 134 σελίδες) εξαντλημένο προ πολλού. Ενδιάμεσες περιστασιακές νύξεις συναπαντώνται στα βιβλία: «Δοκίμια φιλοσοφίας της θρησκείας» (Εκδόσεις Γρηγόρη 1988, εξαντλημένο), «Νεοελληνική φιλοσοφία της θρησκείας-Θεολογία, τεχνολογία και ιδεολογία» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 1998 = Εκδόσεις Πεδίο 2018) και «Αμφίσημη εκκοσμίκευση» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 2002 = Ο ανθρωπισμός της εκκοσμίκευσης, Εκδόσεις Γρηγόρη 2012).

Επέστη, πλέον, ο καιρός της συναγωγής αυτών των μελετώνι φυσικής φιλοσοφίας της θρησκείας σε ένα ανθολόγιο δοκιμίων για την ευχερέστερη πρόσβαση σε αυτήν την θεματική καθενός ενδιαφερομένου αναγνώστη ή/και ακροατή πανεπιστημιακών παραδόσεών μας και επιμορφωτικών διαλέξεων στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Κολλεγίου Αθηνών (Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα) και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία). (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Επιπλέον πληροφορίες
Διαστάσεις 24 × 17 cm
ISBN

Σελίδες

258

Συγγραφέας