Χαλιντέ Εντίμπ Αντιβάρ

Σκιαγραφόντας την Ιδανική Γυναίκα



Share
Περιγραφή

Η Χαλιντέ Εντίμπ Αντίβαρ ήταν και είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα πρόσωπα της Τουρκικής Λογοτεχνίας αλλά και της Τουρκικής Πολιτικής Ιστορίας.
Ένθερμη οπαδός των γυναικείων δικαιωμάτων υποστήριξε κυρίως την πρόσβαση των γυναικών της Τουρκίας στην εκπαίδευση. Είχε πολιτική θέση και άποψη, υπήρξε στενή συνεργάτιδα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά και σοβαρή κριτής του έργου του στη συνέχεια, είναι μια γυναίκα-ορόσημο. Υμνήθηκε από πολλούς για τις γνώσεις της, το θαρραλέο πνεύμα της και την ψυχική της δύναμη, αλλά και κατηγορήθηκε από πολλούς για τις απαιτήσεις που είχε ως γυναίκα και για τον τρόπο ζωής της που ενοχλούσε το συντηρητικό κατεστημένο της εποχής.
Με τα έργα της διευκόλυνε τη διακίνηση των νέων ιδεών περί εκπαίδευσης της γυναίκας, περί επιστροφής στις τουρκικές ρίζες, αλλά και περί αγάπης για την Πατρίδα, περί ηρωισμού αυτών που αγωνίστηκαν για την Ανεξαρτησία της Τουρκίας. Παράλληλα σκιαγράφησε μέσα από τα μυθιστορήματά της τον ιδανικό τύπο γυναίκας που είχαν κατά νου οι διανοούμενοι της εποχής της, ως το πρότυπο της κοινωνικά αναβαθμισμένης γυναίκας που θα είναι άξια σύζυγος των ανδρών της νεοσύστατης Τουρκίας και, κυρίως, η ιδανική μητέρα των επόμενων γενεών που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Επιπλέον πληροφορίες
Διαστάσεις 17 × 24 cm
ISBN

Σελίδες

312

Συγγραφέας

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Χαλιντέ Εντίμπ Αντιβάρ”