Τουρκία – Αναθεωρητισμός και Συγκρούσεις


Κατηγορία


Share
Περιγραφή

Σε αυτό το βιβλίο έγινε προσπάθεια να διερευνηθεί ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας του Tayyip Erdogan που είχε ως συνέπεια, τη δημιουργία πόλωσης στο εσωτερικό της χώρας, την κατάρρευση της διαδικασίας επίλυσης του κουρδικού προβλήματος, την απόπειρα ενός πραξικοπήματος, την εισβολή στη Συρία, καθώς επίσης την όξυνση των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση.
Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι ότι, ο Τούρκος πρόεδρος Δημοκρατίας: α. Ενεργεί στο εσωτερικό της χώρας του ως ένας εκλεγμένος δικτάτορας, β. Έθεσε τις βάσεις δημιουργίας μιας νέας γενεάς, της ερντογανικής γενεάς, που θα ασπάζεται νέα ιδεολογικοπολιτικά στερεότυπα. γ. Θεωρεί ότι, η Τουρκία ευρίσκεται αντιμέτωπη με μια σύντονη και έντονη επίθεση που προέρχεται από κάθε κατεύθυνση και επιβουλεύεται την ανεξαρτησία και το μέλλον της.
Ειδικότερα, περιγράφεται η ιδεολογική και πολιτική δομή, η σκληρή ισχύς (hard power), τα γεωπολιτικά οράματα, η δημογραφική ισχύς, καθώς επίσης ο στρατηγικός σχεδιασμός και η διεξαγωγή των επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία και το βόρειο Ιράκ.
Επιπρόσθετα, παρατίθενται τα εξαγόμενα συμπεράσματα και οι προβληματισμοί που δημιουργούνται για την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες κρίνεται σκόπιμο να λάβουν υπόψη τέσσερεις παράγοντες για την ενάσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής: τη ρητορική του Tayyip Erdogan για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, καθώς επίσης την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι, οι προβληματισμοί αυτοί προκύπτουν από το νέο δόγμα της Άγκυρας “και στο πεδίο των επιχειρήσεων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, από την αναθεωρημένη αντίληψη της περί εθνικής ασφάλειας, από τη διαπίστωση ότι, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποσύρονται από τις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, στις οποίες έχουν επιβάλει αυθαίρετα ή μη την παρουσία τους, καθώς επίσης από την επιχειρηματολογία και την προπαγάνδα της Άγκυρας για το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όλα τα στοιχεία του βιβλίου αποτελούν προϊόν προσωπικής έρευνας του συγγραφέα και διακρίνονται για την αυθεντικότητά τους δεδομένου ότι, προέρχονται αποκλειστικά από τουρκικές πηγές όπως, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές, κέντρα στρατηγικών μελετών, καθώς επίσης αναλύσεις και συνεντεύξεις Τούρκων πολιτικών, ανωτάτων αξιωματικών ε.α., δημοσιογράφων, διεθνολόγων κ.λπ. Ακόμη και οι πιο εξειδικευμένοι μελετητές της Τουρκίας θα διαπιστώσουν ότι, αυτό αποτελεί μια αξιόπιστη βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηθεί κάθε μελλοντική πληροφορία που θα συλλέγεται από άλλες πηγές.

Επιπλέον πληροφορίες
Διαστάσεις 17 × 24 cm
ISBN

Σελίδες

748

Συγγραφέας

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Κάνετε την πρώτη αξιολόγηση για το προϊόν: “Τουρκία – Αναθεωρητισμός και Συγκρούσεις”